ČLÁNKY

Naši osmáci se v rámci výuky německého jazyka stali na jeden den detektivy a pomáhali rakouské detektivní agentuře vypátrat pachatele loupeže cenného obrazu Gustava Klimta. Žáci společně sbírali informace o podezřelých, luštili šifry a zkoumali indicie. Nakonec se jim podařilo odhalit, kdo byl viníkem. U toho všeho byla pochopitelně spousta...

Jak jinak si ukázat rozdíl v hustotě zemské kůry a jádra Země než pomocí pomeranče? Považujeme-li pomeranč za zeměkouli, pak si deváťáci uvědomili, že jeho plavající kůra (tedy horninový obal Země) je lehčí (má nižší hustotu) než dužina (tedy zemské jádro) klesající ke dnu. Tak jednoduché to je. ;-)

V květnu jsme s žáky 2. stupně jeli na společný pobyt do přírody. Užili jsme si společný čas, uvědomili jsme si důležitost spolupráce a celkově jsme se spolu měli moc hezky. Jen se podívejte!

Denaturace bílkovin, alkoholové kvašení, rozpustnost lipidů v organických rozpouštědlech a důkaz přítomnosti polysacharidů neboli smažení vajíček, zadělání kvásku z droždí, vyčištění mastnoty pomocí benzinu a zčernání brambor kvůli obsahu škrobu. Opět se deváťáci přesvědčili, že chemie nás obklopuje všude, třeba i v kuchyni.

Po velkém ohlasu z loňska, kdy jsme si ve škole uspořádali párty, jsme se i letos rozhodli akci zopakovat a opět jsme se připojili k celostátní akci Noc s Andersenem. Měli jsme tu čest pátrat po jedné z jeho pohádek a užili jsme si zábavu na různých stanovištích. Dokonce nás navštívil i sám pan Andersen, který nám svou pohádku přečetl....

Týden planety jsme v pátek ukončili sázením stromků v Soběšicích. Zapojili se velcí i malí a všichni odvedli velký kus práce.

Tento týden se ve škole napříč výukou věnujeme tématu "Naše planeta". Soutěžíme v rámci tematicky barevných dní, která třída nasbírá nejvíce kusů barevného oblečení – máme za sebou modrý , červený a zelený den. Dnešní barvou je žlutá . Vytváříme různé projekty, zítra půjdeme sázet stromy.